Viktigheten av webdesign og brukeropplevelse

Brukervennlighet er mer avgjørende enn du kanskje tenker over, men hvis du besøker en nettside, vil du fort oppdage om den er brukervennlig eller ikke. Er den brukervennlig, kommer du til å finne fram raskt og enkelt, men hvis nettsiden ikke er brukervennlig, kan besøket ditt der bli veldig irriterende. Og dette er selvsagt viktig å tenke på for foretak og enkeltpersoner som lager en nettside.

Hva er brukervennlighet?

Brukervennlighet handler om å tenke mer på behovene til de som skal bruke siden enn på behovene til de som lager siden. Du må altså sette deg i brukerens sted, og lage en nettside som er innbydende og lett å bruke.

Det er mange elementer som er viktige når du lager en nettside, og noe av det du må tenke på er:

  • Skrifttype (font)
  • Sideoppsett og bildebruk
  • Lenker
  • Oversiktlighet

Det er ikke alle skrifttyper som er like lette å lese, så en lest skriftype er viktig. Du må også tneke på skriftstørrelsen, og ikke minst fargen på skriften. Liten skrift kan være vanskelig å lese, spesielt på små skjermer. Men for stor skrift gjør at leseren må kjøre opp og ned for å få med seg alt som står. Skrift i en lys farge kan lett forsvinne, spesielt hvis du bruker et bilde i bakgrunnen.

Noen nettsiden har store bilder plassert midt i skriften. Disse bildene vil forstyrre leseflyten, og kan bli veldig dominerende i forhold til skriften. Derfor er det ofte bedre å bruke små bilder, der teksten fortsetter ved siden av bildet, Da er det lettere å lese informasjonen på siden.

Som regel er det lurt å ikke legge all informasjon på en side. Gjør heller forsiden oversiktlig, og legg ut lenker til mer informasjon, slik at leserne kan klikke seg videre til det de gjerne vil finne ut mer om. Denne teknikken brukes også hos Unibet Casino Online, som har en veldig oversiktlig forside, med lenker videre til ulike spill og informasjon. Da slipper spillerne å lete gjennom hele forsiden for å komme seg til spillene de er interessert i.

Oversiktlighet er alltid viktig på en nettside. Det blir fort kaotisk hvis teksten er tettpakket, og det er en drøss med bilder på siden. Da er det bedre bare å bruke et par bilder på hver side, og plassere alle lenker videre på ett og samme sted. Men bilder kan også være viktige, for eksempel på en nyhetsside som TV2. Da blir ofte bildene en erstatning for mye tekst, og for å lese hele saken, kan leserne klikke seg videre via bildene.

Luft skaper oversikt

For å skape oversikt og gjøre det lett å finne fram, er det også viktig å bruke luft. Det betyr at teksten bør deles opp i avsnitt og skilles med overskrifter. Dette gjør det enklere for brukerne å skumlese for å se om de finner den informasjonen de trenger.

Ikke kast bort brukernes tid

Enkelt sagt handler god webdesign om ikke å kaste bort lesernes tid. Det kan være fristende å si alt på en side, i et forsøk på å tvinge informasjonen på de besøkende, men dette virker mot sin hensikt. En forside fullstappet med tekst kan få mange til å stenge siden igjen, fordi de ikke orker å lese alt. Det er bedre med en oversiktlig side. De som vil lese mer, kan deretter klikke seg videre på siden.