Blogging for alle

Å skrive blogg har blitt veldig populært, og ettersom det finnes nettsider som tilbyr gratis bloggkonto, er det mulig for alle å skrive en blogg. Selvfølgelig kan du også betale for en bloggkonto, og dette vil gi deg flere fordeler, men for en vanlig hverdagsblogger vil en gratiskonto fungere helt fint.

Tema for bloggene

Skal du begynne å blogge, er det lurt å velge et tema for bloggen. Hvis du vil skrive om mange temaer på samme blogg, kan det bli litt uoversiktlig. Da bør du i hvert fall dele innleggene i ulike kategorier, slik at leserne kan fokusere på de innleggene de er interessert i. En personlig blogg, som bare skal leses av venner og familie, kan handle litt mer om alt mulig, mens en blogg som skal appellere til mange, bør holde seg til et tema. Vil du skrive om mange temaer, kan du vurdere å starte flere blogger.

Blogg som dagbok

Noen blogger har mange lesere, mens andre blogger er ment til personlig bruk, som en slags digital dagbok. Dette er en fin måte å få ned tanker, og skrive om hverdagshendelser. Så kan du enkelt finne fram til ting senere, og eventuelt dele bloggen med familien din. Du kan for eksempel lage en blogg om barnet ditt, med bilder og historier, og dele bloggen med barnet når han eller hun blir voksen. Dette vil være en perfekt konfirmasjonsgave eller fødselsdagsgave.

Inntekter fra blogger

Det er mange som drømmer om å tjene penger på bloggen sin, men dette er ikke så enkelt som det kan virke. For det første trenger du en blogg med tydelig tema for å tjene penger. Personlige blogger er vanligvis ikke kommersielt interessante, og dermed blir det vanskelig å trekke til seg annonsører. For det er først og fremst reklame som kan gi deg inntekt fra bloggen.

Dersom du skriver om populære temaer, og klarer å få mange lesere. kan det være mange som ønsker å plassere annonser på bloggen din. En annen inntektskilde for bloggere er betalte innlegg. Da får bloggerne penger for å skrive om et produkt eller en tjeneste. Det sier seg selv at jo flere lesere bloggen har, desto større muligheter er det for at noen betaler deg for å skrive innlegg. Her må du alltid tenke på at slike innlegg skal tydelig markeres som reklame.

Webdesign for bloggere

Enten bloggen din er personlig eller har tusenvis av lesere, bør den være oversiktlig og brukervennlig. Det skal være lett å finne fram på bloggen, og sideoppsettet bør være ryddig. Velg også en skrifttype og skriftfarge som er lett å lese, og hold deg gjerne konsekvent til samme skrifttype.

Innleggene bør deles opp i avsnitt, i stedet for at hele teksten framstår som en diger blokk med tekst. Oppdelte tekster er lettere å lese. Tenk også gjennom grammatikk og rettskriving, for dersom det er mange skrivefeil, vil teksten bli tung å lese. Bruk et korrekturprogram når du skriver.

Hvert innlegg bør ideelt sett handle om bare ett tema. Skal du skrive om flere temaer, så del dem opp i flere innlegg. Ikke alle innlegg trenger å være lange og kompliserte. Varier lengden på dem. Og legg eldre innlegg i et arkiv, så det blir lettere for leserne dine å finne fram til tidligere innlegg. Og prøv å gjøre bloggen personlig, slik at den ikke framstår som en kopi av andre blogger.